Polietilen Vaks:
Polietilen vaks, yüksek moleküler ağırlıklı veya HDPE’li polietilenin bir yan ürünüdür. Bu vaksın üretiminde genellikle HDPE, genellikle 2000 ila 4000 arasında olan moleküler ağırlığıyla ham madde olarak kullanılır. İlk olarak, HDPE’den çeşitli işlemlerle kısa zincirler ayrılır, kimyasal ayrıştırma gibi. Daha sonra, kısa zincirlerin arıtılması için uygun bir reaktöre taşınır. Bu reaktör, ısı ve ısınma kullanarak çözeltiyi ayırır, böylece polietilen vaks yüksek saflıkta toz veya talaş (FLAKE) şeklinde üretilir.
Kullanım:
Bu ürün, EVA, ABS, PE ve PVC gibi çeşitli endüstrilerde kullanılır. PVC endüstrisinde, dış yağlayıcı olarak işlev gören bir kayganlaştırıcı olarak hareket eder. Bu özellik, cihaz ve PVC arasında koruyucu bir tabaka olarak işlev görür ve malzemelerin birbirine yapışmasını engeller. Sonuç olarak, PVC üretim sürecinde performansın artmasına ve yanmaya karşı korunmaya neden olur. Ancak, bu maddenin apolatik doğası nedeniyle PVC ile uyumluluk sağlamaz.
Polietilen vaks iki yöntemle üretilir: Sentetik ve yüksek moleküler ağırlıklı polietilen atıkları.
Sentetik yöntem, PVC ile daha fazla uyumluluk ve moleküler ağırlığın homojen olması nedeniyle üretim sürecini iyileştirmesi bakımından daha fazla avantaja sahiptir. Ancak ekonomik açıdan ikinci yöntem daha iyi bir seçenektir.
Kullanım Dozu:
Bu maddenin kullanımı, PVC ile uyumsuzluğundan dolayı bazı kısıtlamalarla karşılaşmaktadır. Bu vaksın kullanım miktarı, doğrudan ürün türüne ve kullanımına bağlıdır. Şeffaflığın önemli olduğu PVC bileşiklerinin formülasyonunda, nihai ürünün şeffaflığına bağlı olarak en fazla 0.4 P.h.r bu tür bir vaks kullanılabilir. Eğer nihai ürünün şeffaflığı önemli değilse, kullanılan karbonat miktarına bağlı olarak 1.5 P.h.r’ye kadar formulasyonda kullanılabilir.